سرخط خبرها
  • تاریخ انتشار : 1399/05/29 - 17:03
  • تعداد بازدید خبر : 48351
  • زمان مطالعه : 13 دقیقه
حجت‌الاسلام‌والمسلمین درویشیان در آیین رونمایی از سامانه گزارشگران فساد:

هویت گزارشگران فساد افشاء نمی‌شود/ سازمان بازرسی کل کشور از گزارشگران فساد حمایت می‌کند

آیین رونمایی از سامانه گزارشگران فساد سازمان بازرسی کل کشور با شعار «هر ایرانی یک ناظر» و با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین درویشیان و آیت‌الله صدیقی رئیس ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن درویشیان در این مراسم با تسلیت و تعزیت آغاز ماه محرم گفت: نهضت و انقلاب اسلامی ایران به برکت الگو گرفتن و پیروی از راه و جریان سیدالشهدا(ع) و کربلای حسینی شکل گرفت و در ادامه نهضت نیز هر مقدار توفیق حاصل‌شده، به علت تمسک و توجه به اهداف حرکت امام حسین(ع) بوده است.

اراده جدی قوه‌قضائیه تحقق عدالت است

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اقدامات مؤثر صورت گرفته در دوره تحولی قوه‌قضاییه، گفت: همه مردم و گروه‌ها اذعان دارند که به‌واسطه رویکرد تحولی قوه قضائیه و اقداماتی که انجام‌شده، در جامعه امید ایجاد شده و اراده جدی قوه قضائیه در دوره مدیریت آیت‌الله رئیسی و سازمان‌های تابعه قوه به‌ویژه سازمان بازرسی کل کشور، پیگیری تحقق هدف اصلی و فلسفه وجودی قوه یعنی تحقق عدالت است.

بخشی از مسائل معیشتی مربوط به سوء مدیریت‌ها است

وی با بیان اینکه هدف سازمان بازرسی کل کشور در دوره جدید و تحولی قوه قضائیه، نظارت کارآمد و اثربخش و پیگیری مطالبات به‌حق مردم و منویات مقام معظم رهبری است، تصریح کرد: اولویت اصلی سازمان بازرسی کل کشور مسائل اصلی و کلان کشور و مسائلی است که امروز مردم را رنج می‌دهد و به مطالبه عمومی تبدیل‌شده است؛ مانند وضعیت معیشتی و اقتصادی که بخشی از آن مربوط به سوء مدیریت‌ها و عدم انجام مسئولیت‌ها در موعد مقرر خود است. لذا یکی از اولویت‌های سازمان بازرسی برای تحقق عدالت و پیگیری مطالبات به‌حق مردم، بررسی و پیگیری مسائل اصلی و کلان است که طی سال‌های اخیر با هوشمندی بسیار بالا مقام معظم رهبری در قالب شعار سال قرارگرفته است.

شناسایی بسترهای فسادزا یکی از الزامات تحقق عدالت در جامعه است

درویشیان یکی از الزامات تحقق عدالت را شناسایی بسترهای فسادزا دانست و گفت: پرونده‌های فساد و تخلف عمدتاً ناشی از وجود بسترهای فساد است که به‌واسطه برخی قوانین ناکارآمد، ابهام برخی مقررات و یا فرایندهای معیوب و نامتناسب با نیاز امروز بروز پیدا می‌کند.

وی با اشاره به اینکه لازمه دیگر تحقق عدالت در جامعه، شفافیت به معنای واقعی کلمه در فعالیت‌ها و فرایندهای دستگاه‌های اجرایی است گفت: یکی از اقداماتی که موجب ایجاد شفافیت می‌شود، ایجاد سامانه‌های هوشمند الکترونیکی است که فعالیت‌ها و وظایف دستگاه‌ها از طریق آن منعکس‌شده و قابلیت رصد هوشمند از سوی دستگاه‌های نظارتی وجود داشته باشد؛ مانند سامانه تجارت، سامانه امور مالیاتی، سامانه گمرک، سامانه‌های مربوط به نظام پولی و بانکی و سایر سامانه‌هایی که ایجادشده، یا باید ایجاد و تکمیل شود که سازمان بازرسی کل کشور مصرانه این موضوع را دنبال می‌کند.

تأکید بر تعامل سازمان بازرسی کل کشور با مجلس شورای اسلامی

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تأکید بر تعامل با مجلس شورای اسلامی گفت: تا امروز جلسات متعددی با نمایندگان مجلس داشته‌ایم و قرار گذاشته‌ایم این جلسات و تعامل را با کمیسیون‌های تخصصی و نسبت به طرح‌ها و لوایح و همچنین تنقیح قوانین افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد:یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در بازرسی و اقدامات نظارتی سازمان مدنظر است، شناسایی ریشه تخلف و انحراف از قوانین و اهداف و اسناد بالادستی است. خوشبختانه نمایندگان مجلس نیز اعلام آمادگی کردند تا مواردی را که بازرسان سازمان در بررسی‌ها و بازرسی‌های دستگاه‌ها به آن رسیده‌اند، به مجلس منعکس کنیم تا برخی قوانین با فوریت اصلاح شوند.

مدیران مکلف هستند بر زیرمجموعه خود نظارت کنند

درویشیان یکی دیگر از الزامات تحقق عدالت در جامعه را مقابله جدی با فساد دانست و گفت: بعد از شناسایی بسترهای فساد و اصلاح آن، مرحله بعد برخورد جدی با فساد از سوی سازمان بازرسی، مراجع قضایی، هیئت‌های رسیدگی به تخلفات و به‌ویژه خود دستگاه‌های اجرایی است. چراکه طبق قانون ارتقاء سلامت نظام اداری، حراست‌ها، بازرسی‌ها، ذی‌حسابان و مدیران دستگاه‌ها مکلف هستند بر امور نظارت کرده و اجازه ندهند فسادی در زیر مجموعه خود اتفاق بیفتد و اگر احیاناً فساد و سوء جریانی شکل گرفت، اقدام لازم را داشته باشند و مواردی که لازم است به سازمان بازرسی کل کشور یا مراجع قضایی یا هیئت‌های رسیدگی به تخلفات منعکس کنند که این مطالبه جزو اولویت‌های سازمان از مدیران دستگاه‌های اجرایی است و یکی از مصادیق ترک فعل را عدم انجام این مسئولیت قانونی نسبت به نظارت بر زیرمجموعه خودشان می‌دانیم.

خسارت و آثار منفی ترک فعل‌ها از اقدامات خلاف بیشتر است

وی با اشاره به ورود جدی سازمان بازرسی کل کشور به ترک فعل‌ها گفت: فساد هر فعل و ترک فعلی را شامل می‌شود که موجب لطمه به بیت‌المال و حقوق عامه شود. چه‌بسا خسارت و آثار منفی ترک فعل‌ها از اقدامات خلاف بیشتر باشد که سازمان بازرسی موارد متعددی از این ترک فعل‌ها را بررسی کرده که نمونه بارز آن سیل سال گذشته است که اقدامات مسئولان و دستگاه‌های مسئول از 10 سال گذشته مورد بررسی قرار گرفت و موارد به دستگاه قضایی ارسال‌شده است.

عضو شورای عالی قوه قضائیه ترک فعل دیگری را که در دستور کار سازمان قرار دارد «شناسایی مراکز پرخطر و ناایمن» عنوان کرد و گفت: شناسایی مراکز پرخطر مانند آنچه در ماجرای سینا اطهر اتفاق افتاده، در دستور کار سازمان بازرسی کل کشور است و به بازرسی‌های کل استان‌ها اعلام‌شده این مراکز در سراسر کشور شناسایی و منعکس شوند تا اگر کوتاهی صورت گرفته برخورد لازم صورت بگیرد.

عدم تکریم ارباب‌رجوع مصداق فساد است

وی با بیان اینکه تکریم ارباب‌رجوع یکی از وظایف دستگاه‌ها است، گفت: اگر مسئولی به وظیفه خود در قبال تکریم ارباب‌رجوع عمل نکند و موجب نارضایتی شود، این امر یک ترک فعل و مصداق فساد است.

درویشیان خاطرنشان کرد: سازمان بازرسی کل کشور همچنین قدردان دستگاه‌ها و مسئولانی است که به وظیفه‌شان خوب عمل کرده و به‌اصطلاح حسن عمل داشته‌اند. در نامه حضرت امیر(ع) به مالک اشتر نیز به این موضوع اشاره شده و بر همین اساس مدیران خدمتگزار و دلسوزی را که تعدادشان کم نیست، مورد تشویق قرار می‌دهیم و اعلام عمومی می‌کنیم.

پیشگیری از فساد جزو برنامه‌های سازمان بازرسی کل کشور

وی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اظهار داشت: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب درباره عدالت و مبارزه با فساد توصیه‌هایی داشتند ازجمله اینکه تأکید می‌کنند در مبارزه با فساد، پیشگیری مقدم بر درمان است. بنابراین پیشگیری از فساد با اصلاح قوانین، هشدار به‌موقع، آموزش و اطلاع مردم از حقوق خود در چارچوب وظایف مربوط به سازمان، در برنامه‌ها گنجانده‌شده است.

مشارکت مردمی یکی از الزامات نظارت کارآمد و مؤثر است

این عضو شورای عالی قوه قضائیه یکی از الزامات سازمان بازرسی برای نظارت کارآمد و مؤثر و نیز شناسایی بسترهای فساد را بهره‌گیری از مشارکت مردم و تشکل‌های مردمی دانست و خاطرنشان کرد: هر جا مردم عزیزمان در صحنه حضور داشتند، مشکلات کشور حل شد که نمونه‌های فراوانی را در تاریخ سراغ داریم. در مبارزه با فساد و همچنین بحث پیشگیری که به فرموده مقام معظم رهبری مهم‌تر و اثرگذارتر از مبارزه با فساد است، حتماً مشارکت، حضور و کمک مردم را  نیاز داریم.

وی درباره نحوه مشارکت مردم در مسیر مبارزه با فساد گفت: مشارکت مردم صرفاً در گزارش دهی فساد نیست، بلکه امور پیشگیری را نیز شامل می‌شود. سازمان بازرسی کل کشور بخشی به‌عنوان دفتر نظارت همگانی دارد تا از ظرفیت بازرسان افتخاری و تشکل‌های مردم‌نهاد در سراسر کشور در بعد پیشگیری، شناسایی و برخورد با فساد استفاده کنیم و از این به بعد مصمم هستیم بیشتر و جدی‌تر از گذشته از این ظرفیت استفاده نماییم.

سامانه «گزارشگران فساد» برای بهره‌گیری بیشتر از مشارکت‌های مردمی

درویشیان با اشاره به اینکه سامانه «گزارشگران فساد» یکی از راه‌های مشارکت مردم در مبارزه با فساد است، خاطرنشان کرد: پیش ‌از این سامانه «مرکز نظارت همگانی و رسیدگی به شکایات مردمی» را در سازمان بازرسی داشتیم که اطلاعات و اعلامیه‌های مردمی در آن منعکس و به اطلاع سازمان رسانده می‌شد. ولی به لحاظ اهمیت بهره‌گیری بیشتر از مشارکت مردمی یک سامانه جدید ایجاد کرده‌ایم که نشان داده شود مشارکت مردمی برای سازمان اهمیت دارد.

سامانه گزارشگران فساد صرفاً مربوط به سازمان بازرسی کل کشور است

وی یادآور شد: این سامانه صرفاً برای سازمان بازرسی کل کشور است ولی حسب دستور رئیس قوه قضائیه قرار است به‌زودی در این حوزه سامانه جامعی در دستگاه قضایی طراحی شود که مربوط به همه بخش‌های قوه قضائیه باشد. بنابراین سامانه «گزارشگران فساد» صرفاً مربوط به وظایف و اختیارات سازمان بازرسی کل کشور است. نکته دیگر اینکه این فاز اول سامانه است و حتماً فاز تکمیلی آن را دنبال خواهیم کرد. همچنین گزارشگران فساد توجه داشته باشند که موضوعاتی را به این سازمان منعکس کنند که در حیطه وظایف و اختیارات سازمان باشند. چراکه برخی موضوعات مربوط به مراجع قضایی، دیوان عدالت اداری و چه‌بسا مربوط به دستگاه‌های اجرایی است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور درعین‌حال تأکید کرد: درخواست ما از گزارشگران فساد این است که مسائل مهم و اصلی کشور را در اولویت قرار داده و منعکس کنند تا ما بتوانیم با اولویت به این موضوعات پرداخته و دنبال کنیم.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در تشریح نتیجه گزارش‌هایی که به سامانه «گزارشگران فساد» ارسال می‌شود گفت: اگر گزارشی که به سامانه گزارشگران فساد ارسال می‌شود منجر به کشف فساد شود، تا زمان رسیدگی نهایی توسط مراجع قضایی امکان اعلام عمومی وجود ندارد ولی گزارشگر فساد حتماً اطلاع پیدا می‌کند که این گزارش تائید و در دستور کار قرار دارد.

هویت گزارشگران فساد محرمانه است

وی با اشاره به اینکه گزارشگران فساد می‌توانند به‌صورت ناشناس وارد سامانه شده و گزارش خود را ارائه دهند، گفت: نحوه ارائه گزارش در سامانه گزارشگران فساد به دو صورت ناشناس و با هویت است. بااین‌همه هویت گزارشگران فساد محرمانه است. چراکه گاهی لازم است در ادامه بررسی آن پرونده ، با گزارشگرش در تماس بوده و مستندات بیشتری مطالبه کنیم و گاهی حتی لازم است خود گزارشگر را در بررسی پرونده مشارکت دهیم.

از گزارشگران فساد به‌ویژه شاغلین در دستگاه‌های اجرایی حمایت می‌کنیم

درویشیان با تأکید بر حمایت سازمان بازرسی از گزارشگران فساد گفت: گزارشگران فساد اطلاع داشته باشند که اولاً به‌هیچ‌وجه هویت آنان فاش نخواهد شد. ولی اگر احیاناً مشکلی برای گزارشگر فساد به‌ویژه شاغلین در دستگاه اجرایی ایجاد شود، سازمان بازرسی کل کشور از تمام ظرفیت قانونی در حمایت از آن‌ها استفاده می‌کند  و اگر نیاز باشد برای حمایت مادی و معنوی از گزارشگران فساد ساختاری تغییر کند، حتماً دنبال کرده و پیشنهاد می‌دهیم تا گزارشگران فساد دغدغه نداشته باشند.

وی با اشاره به سخنان رئیس ستاد احیای امربه‌معروف و نهی از منکر مبنی بر همکاری با سازمان بازرسی کل کشور گفت: سازمان بازرسی کل کشور این آمادگی را دارد که نه‌تنها با ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر بلکه همه تشکل‌هایی که دغدغه مبارزه با فساد دارند، همکاری کنیم.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پایان مهم‌ترین منکر جامعه را فساد دانست و گفت: همه باید نسبت به فساد حساس باشند؛ چراکه آسیب‌ها و زیان‌های فراوانی به کشور وارد کرده است و اگر به‌صورت جدی با آن مقابله نشود، حتماً این وضعیت تشدید خواهد شد. بنابراین از همه تشکل‌های مردمی در همه عرصه‌ها و حوزه‌ها مانند محیط‌زیست، اراضی ملی، بهداشت درمان، مسائل فرهنگی، حوزه‌های اقتصادی و ... درخواست می‌کنیم در این امر خطیر به سازمان بازرسی کل کشور کمک کنند تا ان‌شاءالله بتوانیم به این وظیفه ملی و شرعی به‌خوبی عمل کنیم.

شناسایی و برخورد با ریشه‌ها و جریان فساد باید در اولویت باشد

در ابتدای این نشست نیز آیت‌الله صدیقی رئیس ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر با بیان اینکه در آستانه ماه محرم، ماه خون و شهادت و امر به معروف و نهی از منکر قرار داریم، اظهار داشت: امر به معروف یعنی راه را برای اجرای خوبی‌ها باز کردن و جامعه را در مسیر رسیدن به کمال بسیج کردن. نهی از منکر نیز به معنی دفع مفسده و رفع ظلم و مقابله با ناهنجاری‌هاست.

وی تصریح کرد: در زندگی ارادی انسان، خداوند متعال قانون امر به معروف و نهی از منکر را به عنوان بیمه‌گر سلامت جامعه و پاسداری از عدالت اجتماعی در آیات قرآن مطرح فرموده است.

آیت‌الله صدیقی، بیان داشت: معروف هر آن چیزی است که انسان و جامعه را به کمال هدایت می‌کند؛ این معروف‌ها باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود. در اسلام، الفاظ و مفاهیمی، چون «به من چه» یا «به تو چه» هیچ‌گونه جایی ندارد.

وی تصریح کرد: نهی از منکر جامعه را در برابر ویروس‌های خطرناک حرام‌خواری و بی‌بند‌باری و جهالت بیمه می‌کند.

مشاور رئیس قوه‌قضائیه تصریح کرد: انسان در برابر یک آدم شرور و رشوه‌خوار و نفوذی نباید لبخند بزند و حداقل عکس‌العمل سیمایی در برابر این افراد باید داشته باشد.

وی افزود: در مرحله برخورد و افشا و مجازات فرد مرتکب منکر مطابق دستور قرآنی، باید از هرج‌ومرج پرهیز شود، لذا حکومت اسلامی و مراکز دینی مکلف به برخورد با مروجان و مرتکبان منکر هستند

آیت‌الله صدیقی اظهار داشت: مگر می‌شود کسی را دید که سلامت جامعه را به مخاطره می‌اندازد یا با رشوه‌گیری اعتماد عمومی را خدشه‌دار می‌کند و در برابر چنین فردی ساکت و منفعل بود.

امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: امروز که قوه قضاییه با نفس تازه رویکرد تحول را در پیش گرفته اولویت باید شناسایی و برخورد با ریشه‌ها و جریان فساد باشد.

آیت الله صدیقی بیان داشت: نیرو‌های اطلاعاتی و امنیتی و چتر فراگیر سازمان بازرسی باید دقیق مسائل را اولویت‌بندی کنند و مفسدین سیاسی و نفوذی‌های غربی و مفسدین اقتصادی را شناسایی و مورد برخورد قرار دهند.

وی افزود: در مراحل بعدی نیز باید با افرادی که بصورت جریانی در بازار‌های مختلف نظیر ارز و سکه و اقلام مورد نیاز مردم احتکار و فساد می‌کنند، برخورد شود.

وی تصریح کرد: در شرایط حساس کنونی، جای سکوت و بی‌تفاوتی و ترس در برابر فساد و مفسد وجود ندارد.

آیت‌الله صدیقی خاطرنشان کرد: امیدواریم در ایام محرم، زن و مرد به میدان بیایند و نسبت به فساد سیاسی و فساد فرهنگی و فساد اقتصادی، جوانمردانه حساسیت نشان دهند.

کلمات کلیدی
علی فخیمی
تهیه کننده:

علی فخیمی

تصاویر

 -  -  -  -  -  -