سرخط خبرها
  • تاریخ انتشار : 1393/07/20 - 13:37
  • تعداد بازدید خبر : 6134
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
رئیس سازمان بازرسی در مراسم سالروز تأسیس سازمان:

دوره نوین این سازمان، بازنگری عمیق و گسترده در روش‌های کارکردی است

سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور در مراسم سالروز تأسیس سازمان اعلام کرد: دوره جدید در سازمان بازرسی کل کشور، دوره بازنگری عمیق و گسترده در روش‌های کارکردی این سازمان است.

سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور در مراسم سالروز تأسیس سازمان اعلام کرد: دوره جدید در سازمان بازرسی کل کشور، دوره بازنگری عمیق و گسترده در روش‌های کارکردی این سازمان است.

وی تأکید کرد: بازنگری اگرچه پدیده‌ای دقیق و زمان‌بر است اما این کار در طول یکسال گذشته به مدد نشست‌ها، مشاوره‌ها و انجام تحقیقات و بررسی‌ها، مسیر خود را با سرعتی قابل‌قبول طی می‌نماید.

به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور مراسم سالروز تأسیس سازمان بازرسی کل کشور صبح امروز با حضور آیت‌الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضاییه، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای معاون اول قوه قضاییه، حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی دادستان کل کشور، محمدرضا علیزاده قائم‌مقام دبیر شورای نگهبان و جمعی از مسئولین قضایی، معاونین و کارشناسان سازمان بازرسی برگزار شد. در این مراسم ابتدا سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور سخنرانی کرد. در ادامه متن کامل سخنرانی می‌آید:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

حمد و سپاس خداوند منّان که توفیق قرار گرفتن در زمره تمسک کنندگان به ولایت امیرالمؤمنین علی(ع) را نصیب ما گرداند. ان‌شاءالله که لیاقت تلاش در این مسیر نورانی و به بار نشاندن تلاش‌ها و کسب رضایت الهی را نیز دارا باشیم. بر خود واجب می‌دانم که در این ایام خجسته ولایت علوی از حضور شرکت‌کنندگان در مراسم سالروز تأسیس سازمان بازرسی کل کشور بهویژه ریاست معزز قوه قضائیه حضرت آیت‌الله آملی لاریجانی و همراهان و سروران از قوه قضائیه و بزرگان و خدمتگزاران این نظام از قوای مجریه و مقننه و همچنین حضار گرامی از این سازمان و دیگر نهادها و دستگاه‌ها، قدردانی نموده و از درگاه حضرت احدیت، سلامت و سعادت دنیوی و اخروی آن‌ها را مسئلت نمایم.

از روزگاری که انسان به مدد اندیشه اجتماعی، سیاسی و حقوقی خویش، دست‌به‌کار ایجاد تمایز میان قوای کشوری شد و حاصل آن به شکل تفکیک قوای سه‌گانه مقننه، مجریه و قضائیه ظاهر گردید تا به امروز که ریشه‌های این تقسیم‌بندی، تقریباً در تمامی نظام‌های حکومتی جهان پابرجا و استوار است، کارکردهای وضع قوانین و اجرای قوانین و نظارت و ضمانت بر حسن اجرا و رفع اختلاف به‌عنوان کارکردهای تخصصی این قوا، جوامع بشری را به‌سوی اداره بهتر و برخورداری از سلامت بیشتر رهنمون شده است.

طرح ایجاد ساختاری سه قوه‌ای به‌عنوان یک ساختار استاندارد برای حکومت‌ها و کارکردهای تخصصی این قوا به‌عنوان کارکردهای کلاسیک آن‌ها، مقبولیتی عام پیداکرده است. هرچند بعید نیست که در آینده، این ساختار کلان و کارکردهای مرتبط با آن نیز دستخوش بازنگری و تحول گردد. اما آنچه امروزه توجه و انرژی متخصصان و متفکران را به خود وا می‌دارد، بهینه‌سازی زیر-ساختار‌ها و کارکردهای مربوط به آن‌ها و ایجاد رویه‌های مطلوب و مناسب در ارتباطات درونی آن‌هاست و سازمان‌های موفق و بختیار، آن‌هایی هستند که با استفاده از اندیشه‌های خلّاق، دستی برتر در این زمینه دارند.

کارکرد قوای قضائیه در نظام‌های سیاسی جهان، کارکردی با پیچیدگی‌های خاص خود است زیرا فعالیت‌های این شاخه از حکومت، عناصری از تقنین و اجرا را نیز با همه سختی‌های مربوط به این دو حوزه، در کنار کارکردهای تعریف‌شده‌اش داراست. اما علاوه بر آن، با پدیده‌ای منحصربه‌فرد، پیچیده، پویا و به‌روز شونده به نام جرم نیز سروکاری روزمره دارد. جرم به‌عنوان یکی از کلیدواژه‌های اصلی در کار این قوه، وجود زنجیره‌ای از دانش و تجربه را طلب می‌کند. حضور شاخه‌هایی تخصصی از جامعه‌شناسی، انسان‌شناسی، روانشناسی، فلسفه و اخلاق تا حقوق و مدیریت و سیاست و تاریخ و تا آمار و ریاضیات و علوم رایانه‌ای، حکایت از پیچیدگی کم‌نظیر کار در این عرصه دارد.

پیچیدگی‌های یادشده با قامتی تمام و کمال در کار دستگاه‌های نظارت‌کننده ازجمله سازمان بازرسی کل کشور جمهوری اسلامی ایران خودنمایی می‌کنند. اشاره قانون‌گذار محترم به دو کارکرد نظارت بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین، حکایتی از دووجهی بودن وظیفه ذاتی سازمان را به تصویر می‌کشد. دووجهی که از یک‌سو به مباحث حقوقی و قضایی و از سوی دیگر به مسائل مدیریتی نظر دارد.

مدیریت جدید سازمان بازرسی کل کشور با درک عمیق از اهمیت هر دو وجه یادشده و تأکید بر وجه نخست به دلیل صبغه قضایی سازمان، از فعالیت‌های رؤسای سابق این سازمان حضرت آیت اله محقق داماد در دوره اول، حضرت حجت‌الاسلام‌والمسلمین رئیسی در دوره دوم، حضرت حجت‌الاسلام‌والمسلمین نیازی در دوره سوم و حضرت حجت‌الاسلام‌والمسلمین پورمحمدی در دوره چهارم که به اقتضای اندیشه، نگرش و الزامات ناشی از شرایط زمانی درراه اهداف سازمان گام برداشتند، صمیمانه قدردانی می‌نماید. در این دوره سازمان بازرسی کل کشور تلاش نموده تا با فعال نمودن مثلث دانش، روش و تجربه و به کمک نیروهای متخصص، مؤمن و انقلابی خویش، میزان اثربخشی فعالیت‌های خود را ارتقاء بخشد. در این راستا، گوشه‌ای از فعالیت‌های سازمان در حوزه‌های سه‌گانه یادشده ازاین‌قرار است:

 

حوزه دانش:

سازمان بازرسی کل کشور در دوره جدید ، ضمن اهتمام به تقویت بنیان‌های دانشی تصمیمات و رویکردهای خود، می‌کوشد تا با آگاهی از دستاوردهای نوین علمی بومی و غیربومی، پشتوانه‌ای قابل‌اعتماد برای کارکردهای خویش را فراهم آورد.

انجام مطالعات بنیادین و کاربردی از سوی محققان درون‌سازمانی و برون‌سازمانی، برقراری ارتباط با مراکز دانشگاهی و علمی، طراحی و اجرای آموزش‌های کاربردی و تخصصی باهدف ارتقاء دانش کارکنان، تکمیل گام‌های مقدماتی راه‌اندازی اولین آکادمی ضد فساد در جمهوری اسلامی ایران، بازنگری در دستور کار و اعضای کمیسیون‌های علمی ــ تخصصی در سطح مرکز و استان‌ها باهدف ایجاد سیستم پشتیبانی از تصمیم، تقویت منشورات علمی سازمان، استفاده از ظرفیت‌های دانشجویی در مقاطع دکتری و نخبگان سرباز در رشته‌های مرتبط، گوشه‌ای از فعالیت‌های این حوزه بشمار می‌آید.

 

حوزه روش:

دوره جدید در سازمان بازرسی کل کشور، دوره بازنگری عمیق و گسترده در روش-های کارکردی این سازمان است. بازنگری اگرچه پدیده‌ای دقیق و زمان‌بر است اما این کار در طول یکسال گذشته به مدد نشست‌ها، مشاوره‌ها و انجام تحقیقات و بررسی‌ها، مسیر خود را با سرعتی قابل‌قبول طی می‌نماید.

سازمان در روش نوین خود، بر آن است که نه بازرسی بلکه نظارت و نه کشف جرم و تخلف بلکه پیشگیری را به رویکرد اصلی‌اش تبدیل نماید. این مسأله، خود، نیازمند توجه به زنجیره‌ای از تغییرات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای حرکت از گذشته به‌سوی آینده است.

طراحی مدل‌های جدید نظارتی با استفاده از تجربه‌های موفق خارجی و داخلی، حرکت به سمت تحقق نظارت الکترونیکی با هدف کاهش زمان، کاهش هزینه‌ها و افزایش دقت و اخیراً تعامل با دستگاه‌های اجرایی کشور بسان مشاوری امین به‌ویژه در دو حوزه تدوین برنامه‌های اقتصاد مقاومتی و تدوین برنامه ششم توسعه به‌منظور آگاه‌سازی دستگاه‌های یادشده از دغدغه‌ها و دل‌مشغولی‌های سازمان بازرسی درخصوص گلوگاه‌های فساد و پیشنهاد ایجاد رویه‌های مطلوب برای دستیابی به اهداف، بخشی از بازنگری در حوزه روش‌ها محسوب می‌شود. از سوی دیگر بازنگری روش‌های درون-سازمانی انجام فعالیت‌ها از جمله در مواردی همچون افزایش اثربخشی عملکرد رسیدگی به شکایات مردمی، بهبود شاخص‌ها و استانداردهای نظارت و ارزیابی و سرانجام، کارآمدسازی بیشتر روش‌های تنقیح، سازمان را به شکلی جدی وارد عرصه بازبینی روش‌ها نموده است.

 

حوزه تجربه:

به جرأت می‌توان ادعا کرد که سازمان بازرسی کل کشور باتجربه‌ترین سازمان نظارتی در کشور است. این تجربه عمیق و گسترده از یک‌سو در کارکنان متخصص و حرفه‌ای آن و از سوی دیگر در گزارش‌ها، اسناد و مکتوبات و منشورات آن تجلی می‌یابد. حضور سازمان در مجامع بین‌المللی و در میان سازمان‌های هم‌طراز خود از سازمان‌های دولتی گرفته تا نهادهای آمبودزمانی و تعامل و هم‌اندیشی با آن‌ها و اشتیاق سازمان‌های یادشده برای آگاهی از تجارب جمهوری اسلامی ایران درزمینه مقابله با فساد و در اختیار قرار دادن تجربه‌های خود، سازمان بازرسی کل کشور را به‌مثابه سازمانی خلّاق و پویا در نگاه ناظران بیرونی جلوه می‌دهد.

این روندی است که در آینده‌ای نزدیک و با به اجرا درآمدن شیوه‌های نوین و دانش-محور نظارت و بازرسی، پویایی بیش از پیش خود را آشکار خواهد ساخت. همکاران عزیز من در این سازمان با گام گذاردن در راه پرفراز و نشیب بازنگری روش‌های کلان و خُرد و تجمیع تجربه‌های گذشته، امید دستیابی به نظارت‌هایی اثربخش همراه با کاهش آمار کجروی‌ها و افزایش میزان درستکاری و سلامت اداری را همچون گذشته و اثربخش‌تر از آن در دل دارند.

در همین راستا ارزیابی‌های مربوط به اثربخشی حاصل از گزارش‌های نظارت و بازرسی سازمان به مبادی ذی‌ربط در پایان سال گذشته حکایت از 894 میلیارد تومان وصول مطالبات معوق دولتی، 1190 میلیارد تومان جلوگیری از تضییع بیتالمال، 7782 میلیارد تومان لغو و تجدید مناقصهها و مزایدهها و 9435 هکتار رفع تصرف، جلوگیری از تخریب و تغییر کاربری اراضی ملی را دارد.

همچنین تحقق بیش از 95% از 1786 عنوان برنامه‌های نظارت و بازرسی مستمر در سال 1392 و در دستور کار قرار گرفتن 1318 عنوان در شش‌ماهه سال 1393 حکایت از فعالیت‌های پرحجم و سنگین سازمان دارد که به مدد عنایات الهی و حمایت‌های مسئولان، امید می‌رود برگ افتخار دیگری در کارنامه فعالیت‌های دست‌اندرکاران سازمان باشد.

در پایان ضمن تبریک دوباره ایام فرخنده تثبیت ولایت و امامت و آرزوی توفیق و بهروزی برای کارمندان کوشا و خستگی‌ناپذیر سازمان بازرسی و خانواده‌های محترم ایشان و همچنین آرزوی مغفرت الهی برای روح جناب آقای خبره قائم‌مقام محترم سازمان، از توجه شما سپاسگزاری می‌نمایم و برای خانواده بزرگ قوه قضائیه و دیگر قوای کشوری، خواهان سربلندی روزافزون از درگاه احدیت هستم.

 

کلمات کلیدی
مدیر کل سیستم
تهیه کننده:

مدیر کل سیستم