• تاریخ انتشار : 1395/07/29 - 08:23
  • تعداد بازدید خبر : 8468
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
قاضي سراج رئيس سازمان بازرسي كل كشور در ديدار با خانم اشتاينكه، رئيس آمبودزمان جمهوري فدرال آلمان مطرح کرد:

تأکید بر گسترش همکاری‌های آمبودزماني و تبادل تجربيات ايران و آلمان در حوزه‌های نظارت و بازرسي و رسيدگي به شكايات مردمي

ناصر سراج كه به‌منظور ديدار با مقامات قضائي، اجرايي و آمبودزماني جمهوري فدرال آلمان، به برلين سفر كرده است، روز گذشته با خانم اشتاينكه رئيس آمبودزمان اين كشور ديدار و گفتگو كرد. رئيس سازمان بازرسي كل كشور، ضمن معرفي مباني قانوني، وظائف و نقش سه‌بعدی سازمان در ساختار حاكميتي كشور، اظهار داشت كه نقش‌های اصلاحي، ضد فسادي و آمبودزماني در قالب نظارت بر حسن جريان امور و اجراي صحيح قوانين، مقابله با تخلفات اداري و سوء جريانات مالي و انجام اقدامات مرتبط با دفاع و صيانت از حقوق مدني و شهروندي از جمله وظايف مهم اين سازمان در نظام حقوقي كشور دانست. ايشان به سوابق و مسئولیت‌های بین‌المللی سازمان در انجمن آمبودزمان آسيايي به‌عنوان عضو مؤسس و عضو اصلي هیئت‌مدیره و خزانه‌دار كل اشاره كرد و گفت علاوه بر عضويت اين سازمان در نهاد آمبودزمان بین‌المللی، تعاملات بسيار خوبي با كشورهاي مطرح در اين امور داشته و تفاهم‌نامه‌های مفيدي را امضاء نموده است.
در اين ديدار، خانم اشتاينكه، رئيس آمبودزمان آلمان، ضمن خيرمقدم به قاضي سراج و همراهان، با بيان ساختار نهاد آمبودزمان در اين كشور اظهار داشت، آمبودزمان در آلمان پارلماني است و از مجموع ٢٣ كميسيون فعال در مجلس فدرال آلمان، كميسيون رسيدگي به شكايات كه مسئوليت اين امر را در سراسر اين كشور عهده‌دار است به شكايات مردمي طبق اصل ١٧ قانون اساسي آلمان رسيدگي می‌کند. خانم اشتاينكه هم‌چنین گفت ساليانه به‌طور متوسط ١٨ هزار شهروند آلماني از اين حق خود براي ارائه شكايت و رسيدگي آن از طرف آمبودزمان بهره می‌برند. وي با اشاره به نظرخواهی آمبودزمان از ساير شهروندان و اشتراك نظر با آن‌ها راجع به موضوعاتي خاص، گفت در تارنماي اينترنتي اين كميسيون، بيش از دو ميليون نفر از شهروندان مشخصات خود را ثبت نموده و يا خودشان شكايتي را مطرح كرده يا اينكه با آمبودزمان در ارائه نقطه نظرات اصلاحي براي حل مشكل شهروندان همكاري کرده‌اند. رئيس آمبودزمان آلمان در ادامه گفت در اين كشور هيچ زمینه‌ای از شئونات اجتماعي نيست كه در آن شكايتي عرضه نشده باشد، اما به‌طورکلی عمده شكايات در خصوص مسائل كاري و امور اجتماعي است. مباحث مربوط به حداقل دستمزدها، امور بازنشستگي، بهداشت و درمان و بیماری‌هایی كه به‌واسطه اشتغال ايجاد می‌گردد و هم‌چنین رسيدگي به امور معلولين، مسئله پناهندگان، امكان حق اقامت براي آن‌ها ازجمله موضوعات شكايات مردمي در آلمان است.
قاضي سراج در ادامه با اشاره به شرايط مثبت پیش‌آمده براي توسعه روابط دو كشور گفت: طي مهروموم‌های اخير مراودات اندكي بين دو كشور در حوزه‌های حقوقي و قضائي بوده و به نظر می‌رسد سطح اين مناسبات همانند ساير حوزه‌ها به‌طور دوجانبه ارتقاء يابد كه اين امر منجر به افزايش درك متقابل و آشنايي با نظام‌های حقوقي و قضائي دو كشور می‌گردد. رئيس سازمان بازرسي كل كشور در خاتمه اظهار داشت؛ اين سفر باهدف تبادل‌نظر، مشورت و ايجاد زمينه همكاري به‌ویژه در حوزه‌های آمبودزماني و مقابله با فساد است و عليرغم وجود تفاوت‌هایی در نظام حقوقي و قضائي دو كشور، هدف نهائي طرفين ايجاد عدالت براي شهروندان و از بين بردن فساد در جهت منافع مردم است.

کلمات کلیدی
مدیر کل سیستم
تهیه کننده:

مدیر کل سیستم