سرخط خبرها
  • تاریخ انتشار : 1395/06/09 - 17:26
  • تعداد بازدید خبر : 3043
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسن قرائتی در ششت و ششمین جلسه اخلاق بازرسی:

آبروی مؤمن از کعبه بالاتر است

رئیس ستاد اقامه نماز گفت: کلید اقتصاد مقاومتی این است که دیپلم‌ها قیچی شده، مگر آنکه مهارت و هنری داشته باشد. متأسفانه یک مشت آدم بی‌مهارت تربیت کرده‌ایم و چون مهارت ندارند، می‌خواهند پشت‌میزنشین شوند و چون دولت قادر به استخدام این‌همه پشت‌میزنشین نیست، بیکاری بیداد می‌کند. باید خاک آموزش و پروش و دانشگاه را عوض کرد. بخشی از علومی که فایده ندارد باید حذف شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسن قرائتی رئیس ستاد اقامه نماز در شصت و ششمین جلسه اخلاق سازمان بازرسی کل کشور و در جمع مدیران، کارمندان و کارکنان سازمان با بیان این‌که «حفظ آبروی افراد از سیر کردن شکمشان مهم‌تر است» خاطرنشان کرد: قرآن می‌فرماید:«قَوْلٌ مَعْرُوفٌ وَ مَغْفِرَةٌ خَیرٌ مِنْ صَدَقَةٍ یتْبَعُها أَذىً(263 سوره مبارکه بقره). یعنی «گفتار پسندیده(در برابر نیازمندان)، و عفو(و گذشت از خشونت‌های آن‌ها)، از بخششى كه آزارى به دنبال آن باشد، بهتر است». چراکه گفتار اگر ملک‌وار باشد، موجب تحقیر می‌گردد. به‌عبارت‌دیگر اگر با فرد گرسنه خوب صحبت کنیم، در نظر قرآن بهتر از آن است که شکم وی را سیر کرده ولی تحقیرش کنیم. این موضوع به خاطر اهمیت آبرو در اسلام است.
وی در ادامه تبیین رعایت حقوق و آبروی افراد از دیدگاه اسلام گفت: اسلام می‌فرماید اگر سه فرد عادل گفتند فلانی زنا کرده است، یا باید فرد عادل چهارمی هم باشد یا این سه فرد عادل باید هر کدام 80 ضربه شلاق بخورند؛ برای آنکه نتوانستند حرف خود را ثابت کنند.(جهت حفظ آبروی انسان) در قرآن آیاتی داریم که رفتار افرادی را روایت می‌کند که به پیامبر خدا می‌گفتند گداها را از خودت دور کنید تا ما به شما بپیوندیم؛ چراکه این گداها نه در شأن تو که پیامبرخدا هستی، هست و نه در شأن ما هست که آیه نازل شد که ما این گداها را رد نمی‌کنیم. چراکه درست است که جیبشان خالی است ولی محترم هستند و همچنین آیه نازل‌شده است مبنی بر این‌که حق نداری این افراد را طرد کنی.
این استاد اخلاق درباره تقلید گفت: چهار رقم تقلید داریم که سه رقم آن، غلط است. تقلید عالم از عالم غلط است. تقلید جاهل از جاهل غلط است. تقلید عالم از جاهل نیز غلط است و تقلید جاهل از عالم درست و صحیح است که همان کارشناس است. از این جهت روی کره زمین کسی نیست که تقلید نکند. بالاخره ساختمان را به مهندس می‌دهند، لباس را به خیاط می‌دهند، مریض را به پزشک می‌دهند. تمام مراجع هر چند مرجع هستند، ولی تقلید هم می‌کنند. چون هرگاه مریض می‌شوند به دکتر مراجعه می‌کنند و هر چه دکتر گفت گوش می‌کنند. از این بابت باید نسبت به اموری که مربوط به ما است، علم داشت و نمی‌شود روی پیشگویی، خواب، حدس و گمان موضع‌گیری کرد و قضاوت بدون علم کرد. یا حتی ستایش و انتقاد بدون علم کرد. یکی از ویژگی‌های خوب نابیناها که ما باید از آن درس بگیریم این است که تا یقین نکنند جلوی پایشان چه چیزی است، قدم بر نمی‌دارند. باید متوجه باشیم که از روی حدس نمی‌توان قضاوت کرد.
قرائتی با بیان این‌که «بسیاری از تحلیل‌های سیاسی فاقد جایگاه حقیقی است» افزود: در عالم سیاست بسیاری موضع‌گیری‌ها از روی عدم ناآگاهی است . وی با اشاره به حدیثی از حضرت امام صادق(ع) گفت: حضرت می‌فرماید المؤمن اعظمُ حرمةً مِن الکعبة؛ یعنی حرمت مؤمن از کعبه نیز عزیز‌تر است و مراد مؤمن همه اعم از زن، بچه، کارمند و. . . است. اگر کسی به ما بگوید من خرج کامل حج امسال شما را متقبل می‌شوم ولی یک شرط دارم و آن این است که وقتی به مکه رسیدی به‌اندازه یک قاشق چای‌خوری لجن به مکه بمال ما این کار را می‌کنیم؟! ولی چطور درباره بردن آبروی افراد این‌قدر راحت تصمیم می‌گیریم.
رئیس ستاد اقامه نماز با انتقاد از برخی اظهارنظرهای نامسئولانه گفت: متأسفانه شاهد اظهارنظرها و تصمیمات نامسئولانه به استناد خواب، حدس و گمان هستیم. مثلاً طرف به نهضت سوادآموزی آمد و به من گفت یکی از ائمه را در خواب دیدم که از من پرسید برای چه این‌همه گریه می‌کنی و بعدازآنکه اطلاع یافت علت گریه من بدهی است به من گفت نزد قرائتی برو تا بدهی تو را پرداخت کند و من هم گفتم به این ائمه بفرما که ابتدا پول بفرستند و بعد افراد را به نزد من حواله کنند. متأسفانه الآن فرقه‌ای پیدا شده است که خودشان را به امام زمان مرتبط می‌دانند ولی اصل و ریشه‌شان خواب است.
وی ادامه داد: یکی از علما خواب دید که فردا در مسجد اولین موجودی که وارد شود را احترام کند. درحالی‌که این عالم منتظر بود، سگی وارد مسجد شد که ازآنجاکه سگ نجس است و ورودش به مسجد حرمت دارد، سگ را به بیرون مسجد هدایت کرد. همان شب مجدد خواب دید که چرا سگ را از مسجد بیرون کردی، فردا هم اولین موجودی که به مسجد وارد می‌شود را احترام کن. عالم فردا هم منتظر ماند ولی دید بازهم سگ وارد مسجد شد و او مانند گذشته سگ را بیرون کرد. این داستان سه بار تکرار شد و او در شب سوم بازهم همان خواب را دید. عالم گفت که اگر صدبار هم من این خواب را ببینم چون خواب حجت نیست، اجازه ورود سگ به مسجد را نمی‌دهم که گفتند حقا شما محقق هستید.
قرائتی با بیان این‌که بین جرقه و جریان فرق است، افزود: فرض کنید یک‌بار حین سخنرانی اشتباهی کرده و به‌جای امام حسین علیه‌السلام گفتم، شمر علیه‌السلام ولی آیا می‌شود گفت که قرائتی معتقد است شمر علیه‌السلام؟! این یک اشتباه لفظی بود و نمی‌توان گفت که جریان است. باید بین افرادی که کارشان تخلف است با افرادی که یک بار اشتباه کرده‌اند، فرق گذاشت.
وی ادامه داد: بعضی اوقات آدم خوب هست ولی عملش بد است. قرآن می‌فرماید هر مجرمی، آدم بدی نیست. در این خصوص قرآن در آیه 168 سوره مبارکه شعراء می‌فرمایند « قالَ إِنِّی لِعَمَلِکُمْ مِنَ الْقالینَ» یعنی خدا می‌گوید من عمل شما را قبول ندارم. همچنین حدیث داریم که گاهی خدا آدم را دوست دارد ولی عملش را دوست ندارد و یا بالعکس عملش را دوست دارد ولی آدمش را دوست ندارد. از این بابت گاهی اوقات کسی جرم کرده ولی نمی‌توان کلمه مجرم را برای وی بکار برد. بنابراین این دقت‌ها از نظر اسلام بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان این‌که «اسلام به حقوق اهمیت بسیار می‌دهد» خاطرنشان کرد: اسلام می‌گوید اگر می‌خواهید از فردی زکات بگیرید، حق نداری بین شتر و ناقه(فرزندش) جدایی بیندازید. قبل از امام(ره)، آیت‌الله بروجردی مرجع درجه یک بود و قبل ایشان، آقا سیدابوالحسن اصفهانی مرجع درجه یک در کشور بودند. ایشان در منطقه‌ای نماینده‌ای داشت که بد در آمده بود. به ایشان خبر رساندند که فلان نماینده‌ات بد است و تغییرش بدهید. ایشان گفتند این فرد قبل از آنکه نماینده من شود، نیم کیلو آبرو داشت و الآن که نماینده من شد صاحب ده کیلو آبرو است. من به این فکر هستم که چطور وی را بردارم که نیم کیلو آبروی اولیه‌اش هم از بین نرود.
قرائتی با اشاره به ماجرای حلالیت طلبیدن امام(ره) از مرحوم آیت‌الله ربانی املشی دادستان وقت کشور گفت: امام(ره) زمانی اوایل انقلاب یک سخنرانی کرد که ترکش این سخنرانی به آقای ربانی املشی که اوایل انقلاب دادستان بود، رسید. آیت‌الله ربانی املشی تعریف می‌کرد که امام بعدها ایشان را خواست و ضمن توضیح درباره آن سخنرانی، از ایشان طلب حلالیت کرد. یا این‌که در زمان جنگ ما خلبان داشتیم که رفته بود پل را بزند، ولی وقتی دید که آدمی روی پل ایستاده آن‌قدر در آسمان پرواز کرد تا آن فرد از پل عبور کند. بنابراین حقوق در اسلام مسئله مهمی است. اسلام حتی حقوق حیوانات را نیز شمرده است، مثلاً می‌گوید وقتی شیر می‌دوشید، مقداری شیر داخل پستان گاو باقی بگذارید تا گوساله از آن بخورد. یا این‌که گفتند اگر کسی زودتر از سایرین از حج بازگشته از او استقبال نکنید. چون کسی که زود رسیده، حکما اسب خود را دوانده است که این خلاف نظر اسلام است.
وی در بیان توصیه‌هایی تصریح کرد: باید تلاش کنید در شرایط هیجانی تصمیم‌گیری نکنید. چراکه در شرایط هیجانی نمی‌توان بهترین تصمیم را اتخاذ کرد. در کار خود به قسم و سوگند اعتماد نکنید چراکه هر سوگندی درست نیست و قرآن فراوان است از قسم‌های دروغ. نکته دیگر آنکه به هر کس که بسیار قسم می‌خورد، شک کنید. چراکه اگر او راست می‌گفت، این‌همه قسم نمی‌خورد. نکته دیگر آنکه هرگز به اشک اطمینان نکنید. چراکه در قرآن داریم که برادران یوسف(ع) بعدازآنکه ایشان را به چاه انداختند نزد پدر گریه کردند. نکته دیگر آنکه به هر سخنرانی اطمینان نکنید. قرآن می‌فرماید برخی‌ها خوب حرف می‌زنند ولی گناهکارند. قرآن آیه‌ای دارد مبنی بر این‌که « زُخرُفَ القَولِ» آیه 112 سوره مبارکه انعام آمده است. زخرف یعنی طلا و شامل فردی می‌شود که حرف‌های طلایی می‌زند، ولی باطن حرفش چیز دیگری است.
قرائتی با بیان این‌که «آبروی زن و مرد تفاوت نمی‌کند» افزود: کسی حق ندارد، حقوق زن یا بچه‌اش را تضییع و تحقیر کند و چنین اجازه‌ای در اسلام داده نشده است. روایت است که پیامبر(ص) روزی بلافاصله بعد از نماز خود را به درب مسجد رساند و فرمود « لا تَتَّبِعوا عَوراتِ المُؤمِنینَ»؛ به عیب مردم نوک(ناخنک) نزنید. چراکه اگر دنبال عیب دیگران باشید، خدا شما را رسوا خواهد کرد.
وی با بیان این‌که «باید در مملکت ما تحولی ایجاد شود» خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم اقتصاد مقاومتی اجرا کنیم باید از خودمان شروع کنیم. در کشور عادات بدی وجود دارد که باید ترک شود. داروی زیادی، کاغذ زیادی، آب زیاد و. . . خیلی از جاها که مسجد نداریم به خاطر مساجد میلیاردی است که ساخته می‌شوند و پول ده مسجد را خرج یک مسجد می‌کنند. حاج احمد آقا گفت روزی برای امام(ره) لیوان آبی آوردم، ایشان نصف آب را خورد و روی لیوان کاغذ قرار داد و کنار گذاشت. از او علت را جویا شدم که ایشان فرمود دور ریختن آب اسراف است و اسراف نیز گناه کبیره است و گناه کبیره انسان را از عدالت خارج می‌کند.
قرائتی با بیان این‌که «فاصله ما با اسلام زیاد است» تصریح کرد: مملکت آسیب دیده است و باید همه تلاش کنیم آن را از این شرایط خارج کنیم. کلید اقتصاد مقاومتی این است که دیپلم‌ها قیچی شده، مگر آنکه مهارت و هنری داشته باشد. متأسفانه یک مشت آدم بی‌مهارت تربیت کرده‌ایم و چون مهارت ندارند، می‌خواهند پشت‌میزنشین شوند و چون دولت قادر به استخدام این‌همه پشت‌میزنشین نیست، بیکاری بیداد می‌کند. باید خاک آموزش و پروش و دانشگاه را عوض کرد. بخشی از علومی که فایده ندارد باید حذف شود.

کلمات کلیدی
مدیر کل سیستم
تهیه کننده:

مدیر کل سیستم