- بازدید بازرس کل قضایی آذربایجان غربی از شرکت آنیل طب آذران ارومیه 04/04/11
- بازرس کل استان کردستان پای صحبتهای فعالان اقتصادی کامیاران نشست 04/04/11
- بازدید سرزده بازرس کل قضایی خوزستان از بیمارستان حضرت امام خمینی (ره) اهواز 04/04/11
- بازدید بازرس کل قضایی استان یزد از صدا و سیمای مرکز یزد 04/04/11
- بازدید بازرسکل کردستان از مراکز توزیع کالاهای اساسی و تأکید بر تشدید نظارتها و مقابله با تخلفات 04/04/11
- بازرسکل قضایی آذربایجان غربی: کوتاهی در انجام وظایف قانونی، مصداق ترک فعل بوده و مستوجب برخورد قانونی است 04/04/11
- بازدید بازرس کل قضایی آذربایجان غربی از مجتمع آرد فردوس ارومیه 04/04/11
- بازدید بازرس کل استان زنجان از قطب صنعت کفش کشور در هیدج 04/04/11
- بازدید بازرسکل استان قزوین از شرکت ستاره بافت نگارین ارغوان 04/04/11
- بازدید نظارتی بازرس کل استان قزوین از شرکت پخش فراوردههای نفتی 04/04/11
بازرسکل استان گیلان در جمع مدیران شعب بانک تجارت استان: بانکها باید پاسخگوی مردم باشند
بازرسکل استان گیلان در جمع مدیران و روسای شعب بانک تجارت استان گیلان حاضر شده و در جلسهای با موضوع فساد اداری و اقتصادی شرکت کرد.
به گزارش روابط عمومی بازرسی کل استان گیلان، احمد آقایی بازرسکل استان گیلان در این جلسه به معنی لغوی فساد اشاره کرد و گفت: کلمه فساد در نزد اربابان لغت در ایران زمین به معنای ستم و ظلم آمده و در نزد بزرگان غرب به معنی شکستن و نقص یک هنجار یا باور و یا ارزش آمده است و در تقابل ستم و زور در آموزههای دینی ما عدالت و دادخواهی آمده است.
وی با اشاره به منش امیرالمومنین(ع) در قبال کارگزاران خود که به موضوع عدالت تاکید داشتند اظهار کرد: عدالت یعنی کمک کردن به نیازمند و کسی که امداد میطلبد و امیرالمومنین(ع) نیز تاکید دارند که عدالت گستری کنید.
بازرس کل استان گیلان با تاکید بر اینکه خلق وخوی مناسب، عدالت محوری، مهربانی و خستگیناپذیری اساس کار مدیران به خصوص مدیران دستگاههایی است که مشتریمحور هستند افزود: البته همه این موارد ظرفیت زیاد و صلاحیت مدیریت میطلبد.
وی با اشاره به اینکه فساد تهدیدی جدی بر دموکراسی و نظامهای اقتصادی، آموزشی و بهداشتی در کشور است گفت: اگر نظارت بر هر یک از این نظامها وجود نداشته باشد قطعا فساد ظهور خواهد کرد.
بازرسکل استان گیلان ادامه داد : لذا بعد از پیروزی انقلاب و در سال 80 مقام معظم رهبری تاکید زیادی بر فسادستیزی داشتند و حتی در سال83 از مسئولان گلهمندی کردند و فرمودند: من انتظار داشتم که مجلس پیشگام باشد و قانون فسادستیزی را مصوب کند.
آقایی افزود: در همین راستا قانون ارتقاء سلامت اداری و مقابله با فساد در 35 ماده تصویب شد که قانون بسیار جامع و محکمی است.
وی با اشاره به وظایف دستگاههای مشتریمحور گفت: بانکها که یک نهاد اقتصادی و مشتریمحور هستند باید در جهت رفع نیازها و مشکلات مردم کوشا بوده و مسئولیتپذیر و پاسخگوی مردم باشند.
