سرخط خبرها
  • تاریخ انتشار : 1404/07/05 - 19:44
  • تعداد بازدید خبر : 161
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
رئیس سازمان بازرسی در آئین آغاز سال زراعی جدید:

طبق قانون برنامه ششم توسعه، باید ۹۵ درصد کالاهای اساسی کشاورزی در داخل تولید شود، اما این هدف هنوز محقق نشده است/ انتقاد از وابستگی کشور به واردات کالاهای اساسی مانند روغن خام و روغن‌های خوراکی

رئیس سازمان بازرسی وابستگی کشور به واردات کالاهای اساسی مانند روغن خام و روغن‌های خوراکی را مورد انتقاد قرار داد و یادآور شد که طبق قانون برنامه ششم توسعه، باید ۹۵ درصد کالاهای اساسی کشاورزی در داخل تولید شود، اما این هدف هنوز محقق نشده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، دکتر خدائیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور در آئین آغاز سال زراعی جدید با گرامیداشت  هفته دفاع مقدس، یاد و خاطره شهدای جنگ تحمیلی، شهدای سلامت، امنیت، دفاع از حرم و شهدای جنگ تحمیلی اخیر را گرامی داشت.

وی با اشاره به اهمیت امنیت ملی در هر کشوری، بر نقش امنیت غذایی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های آن تأکید کرد و خاطرنشان ساخت که هیچ کشوری نمی‌تواند ادعا کند از استقلال سیاسی و اقتصادی برخوردار است، مگر آنکه امنیت غذایی خود را تضمین کرده باشد.

دکتر خدائیان با اشاره به تحریم‌های ظالمانه و آثار مخرب آن، وضعیت مردم مظلوم غزه را نمونه‌ای ملموس از پیامدهای فقدان امنیت غذایی دانست و تأکید کرد که این موضوع، مسئولیت ما را در حفظ و تقویت امنیت غذایی کشور سنگین‌تر می‌سازد.

وی ضمن اشاره به پیشرفت‌های قابل توجه در حوزه کشاورزی و دامپروری، به چالش‌های جدی کشور از جمله اقلیم خشک، کاهش بارندگی، گسترش بیابان‌ها، و خشک شدن منابع آبی اشاره کرد و هشدار داد که بی‌توجهی به دریاچه‌ها و منابع آب، موجب تبدیل اراضی کشاورزی به زمین‌های غیرقابل کشت خواهد شد.

دکتر خدائیان وابستگی کشور به واردات کالاهای اساسی مانند روغن خام و روغن‌های خوراکی را مورد انتقاد قرار داد و یادآور شد که طبق قانون برنامه ششم توسعه، باید ۹۵ درصد کالاهای اساسی کشاورزی در داخل تولید شود، اما این هدف هنوز محقق نشده است.

وی افزود که در برنامه هفتم نیز تأمین ۹۰ درصد این کالاها مورد تأکید قرار گرفته، اما پیشرفت قابل توجهی در این زمینه مشاهده نمی‌شود.

وی در ادامه بر ضرورت اجرای اصلاح الگوی کشت و ضمانت‌های قانونی آن تأکید کرد و گفت که طبق قانون، کشاورزانی که از برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی تبعیت نکنند، از حمایت‌های دولتی محروم خواهند شد.

رئیس سازمان بازرسی همچنین، نبود داده‌های دقیق و به‌روز را یکی از موانع اصلی در سیاست‌گذاری صحیح دانست و به اختلاف در آمار اراضی کشاورزی و تولید داخلی برنج به‌عنوان نمونه‌ای از نارسایی‌های آماری اشاره کرد که منجر به تصمیم‌گیری‌های نادرست و نوسانات بازار می‌شود.

دکتر خدائیان بر اهمیت نظارت بر واردات و صادرات، جلوگیری از تصمیمات خلق‌الساعه و کنترل ضایعات محصولات کشاورزی تأکید کرد.

وی با بیان اینکه ضایعات کشاورزی در کشور بین ۲۵ تا ۳۰ درصد است، خاطرنشان کرد  که این میزان برای تأمین نیاز ۲۰ میلیون نفر کافی است، اما هنوز برنامه‌ای جامع برای کاهش این ضایعات وجود ندارد.

رئیس سازمان بازرسی همچنین کاهش اراضی کشاورزی به‌دلیل ساخت‌وسازهای غیرمجاز، تغییر کاربری اراضی و توسعه شهرک‌ها و ویلاها را از آسیب‌های جدی به منابع طبیعی و خاک کشور دانست و به پیامدهایی چون فرسایش خاک، کاهش اراضی قابل کشت و تخریب جنگل‌ها اشاره کرد.

دکتر خدائیان به مشکلات حوزه نظارت و بازرسی در بخش کشاورزی و واردات کالاهای اساسی پرداخت و ناپیوستگی وظایف نظارتی بین وزارتخانه‌ها را یکی از چالش‌های اصلی دانست.

وی تأکید کرد که تنها مجازات و نظارت کافی نیست و باید با سیاست‌گذاری دقیق، تنظیم بازار و کنترل واردات، این بخش را به‌درستی مدیریت کرد.

رئیس سازمان بازرسی بر لزوم جلوگیری از انحصار تأکید کرد و گفت که هر چند ثبت سفارش سامانه‌ای شده است؛ اما سامانه نباید طوری طراحی شود که فقط واردکنندگان عمده امکان ثبت نام داشته باشند و موضوع جنبه انحصاری پیدا کند فلذا بایستی شرایط طوری تنظیم شود که امکان ورود اشخاص دیگر و ایجاد شرایط رقابتی فراهم گردد.

وی همچنین بر اهمیت تأمین ذخایر راهبردی در شرایط بحران تأکید کرد و عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در دوره جنگ دوازده روزه را در این زمینه قابل تقدیر دانست و در عین حال یادآور شد که تضمینی برای عدم وقوع جنگ یا بحران وجود ندارد و باید آمادگی لازم برای تأمین سریع کالاهای اساسی در شرایط اضطراری وجود داشته باشد.

دکتر خدائیان بر ضرورت اجرای دقیق برنامه هفتم توسعه تأکید کرد و بیان داشت که هر دستگاه موظف است وظایف خود را بر اساس این برنامه انجام دهد.

وی شفافیت در فعالیت‌ها، اطلاع‌رسانی صحیح درباره واردات و صادرات، و آگاهی مردم و دستگاه‌های نظارتی از وضعیت بازار را از عوامل مهم در اصلاح وضعیت دانست و از مسئولان خواست با برنامه‌ریزی صحیح، از بحران‌ها عبور کرده و خادم مردم و منابع کشور باشند.

کلمات کلیدی
فرزانه سادات سجادی
تهیه کننده:

فرزانه سادات سجادی

تاریخ آخرین بروزرسانی: 1404/07/05 19:44