سرخط خبرها
  • تاریخ انتشار : 1401/12/16 - 09:59
  • تعداد بازدید خبر : 407
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
در نشست مشترک وزیر نفت و رئیس سازمان بازرسی کل کشور مطرح شد؛

سئوالات تخصصی دکتر خدائیان از مدیران نفتی/ 20 توصیه راهبردی برای ارتقای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی/ روایتی از یک بازرسی و اقلامی میلیاردی که در انبارهای پارس جنوبی خاک می‌خورد/ضرورت نظارت بر نحوه هزینه اعتبارات مسئولیت اجتماعی

دکتر خدائیان با تاکید بر «نظارت بیشتر بر صرف بودجه و اعتبارات مسئولیت اجتماعی وزارت نفت» گفت: مطابق بررسی‌های بازرسان سازمان بازرسی، در پارس جنوبی از اعتبارات مسئولیت اجتماعی به خوبی استفاده نمی‌شود و لازم است ضمن تهیه دستورالعمل بر نحوه هزینه اعتبارات مسئولیت اجتماعی و چگونگی هزینه آن نظارت موثر به عمل آید.

به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، جواد اوجی وزیر نفت به همراه معاونین و مدیران کل این وزارتخانه با حضور در سازمان بازرسی کل کشور به بیان گزارشی از عملکرد خود در حوزه‌های مختلف پرداختند.

دکتر خدائیان در این دیدار پس از استماع اظهارات وزیر، معاونین و مدیران کل این وزارتخانه، به طرح سئوالات تخصصی در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی پرداخت و نکات مهمی را به منظور ارتقای این صنعت مهم کشور متذکر شد.

رئیس سازمان بازرسی با تبریک ایام میلاد حضرت بقیه اله الاعظم (عج) و ضمن تشکر از تلاش‌های وزارت نفت در خدمت رسانی به مردم در سرمای بی سابقه اخیر، لزوم برنامه ریزی برای عدم تکرار این شرایط در آینده را یادآور شد.

این مسئول عالی قوه قضاییه به بیان نکاتی پیرامون اهمیت جایگاه وزارت نفت پرداخت و تصریح کرد: این وزارتخانه از وزارتخانه‌های اصلی کشور هم از جهت درآمدی و هم از بعد خدمتگزاری به مردم در بخش‌های گاز، نفت، بنزین و نفت گاز است و کوچکترین تعلل در آن بیشترین آثار را در جامعه در پی خواهد داشت، لذا می‌طلبد همه کمک کنیم تا این وزارتخانه در اجرای ماموریت‌های خود موفق‌تر باشد.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به گزارش عملکرد وزیر نفت در خصوص توفیقات کشور در این حوزه، لزوم اطلاع رسانی این اقدامات را به منظور افزایش امید و سرمایه اجتماعی مورد تاکید قرار داد.

دکتر خدائیان با انتقاد از اقتصاد دولتی، خاطرنشان کرد: اقتصاد کشور ما هنوز دولتی است و ما توفیق چندانی در خصوصی سازی بخش اقتصاد نداشته‌ایم لذا باید در اجرای قانون نحوه اجرای اصل 44 قانون اساسی اهتمام بیشتری به عمل آید.

وی ادامه داد: دلارهای نفت به جای صرف در حوزه سرمایه گذاری، صرف هزینه‌های جاری می‌گردد و متاسفانه در سال ‌های گذشته، هر ساله اتکای کشور به درآمد نفتی بیشتر شده است که این موضوع یک خسارت است و امیدوارم در دولت فعلی روز به روز اتکا به درآمد نفتی کاهش پیدا کند.

رئیس عالی ترین نهاد نظارتی کشور در ادامه این نشست به طرح موضوعات کلیدی و تخصصی وزارت نفت که در بازرسی‌ها مورد بررسی قرار گرفته است، پرداخت.

«واگذاری تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها به دولت» نکته اولی بود که رئیس سازمان بازرسی کل کشور به آن اشاره کرد. وی در این خصوص گفت: باید توجه داشت که افزایش قیمت خوراک پتروشیمی باعث افزایش قیمت محصولات پتروشیمی می‌شود و این موضوع ممکن است شرکت‌ها را در رقابت با بازار منطقه و بین‌الملل با مشکل مواجه نماید.

«لزوم سرمایه گذاری در بخش تولید» مقوله دیگری بود که در این نشست مورد اشاره دکتر خدائیان قرار گرفت. رئیس سازمان بازرسی در بیان نکته دوم یادآور شد: باید تا جایی که می‌توان هزینه‌ها را کاهش داده و در بخش تولید خصوصا در میادین مشترک نفت و گاز سرمایه گذاری کرد.

دکتر خدائیان با انتقاد از افزایش مصرف سوخت در کشور در بیان سومین توصیه خود به مسئولان وزارت نفت، نکاتی را پیرامون «ارائه راهکارهایی برای اصلاح الگوی مصرف سوخت» مورد تاکید قرار داد.

وی گفت: باید وزارت نفت تغییر سبد سوخت در حمل و نقل را در دستور کار قرار داده و از طرف دیگر با بکارگیری سوخت CNG و LPG و فراهم کردن زیر ساخت‌های لازم در راستای اصلاح الگوی مصرف اقدام کند.

«ضرورت نظارت بر عملکرد جایگاه داران سوخت از طریق سامانه هوشمند» چهارمین نکته رئیس سازمان بازرسی خطاب به مدیران نفتی کشور بود. وی گفت: اگرچه بنا به گزارش وزیر نفت تعداد کارت‌هایی که در اختیار جایگاه داران قرار دارد کاهش پیدا کرده است ولی لازم است به منظور اصلاح رویه و جبران ناترازی تولید بنزین، تعداد این کارت‌ها محدودتر شود.

دکتر خدائیان در تبیین پنجمین توصیه، گریزی به عدم توجه دستگاه‌ها به مصرف بهینه سوخت و «لزوم اجرای قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی» زد و افزود:  متاسفانه دستگاه‌ها بحث مصرف بهینه سوخت را از دستور خارج کرده‌اند در حالیکه در اجرای  قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی دستگاه‌های متعددی مسئول انجام این وظیفه هستند.

«فرهنگ سازی استفاده از وسایل گازسوز استاندارد» و نقش آن در کاهش مصرف سوخت نکته ششم رئیس سازمان بازرسی کل کشور بود، تصریح کرد: گسترش شبکه گازرسانی در مناطق محروم با هدف برقراری عدالت درست است ولی آیا نظارتی در خصوص استاندارد بودن وسایل گازسوز در کشور وجود دارد؟

وی با انتقاد از عدم توجه به بهینه سازی مصرف سوخت در کشور، گفت: همه تلاش‌ها معطوف به آن است که تولید سوخت را افزایش دهیم و این در حالی است که روز به روز مصرف سوخت در کشور بیشتر و توجه کمتری به بهینه سازی مصرف سوخت می‌شود.

دکتر خدائیان با تاکید بر توجه بیشتر به جلوگیری از قاچاق سوخت «اتخاذ تدابیر و راهکارهای لازم در این زمینه» را به عنوان نکته هفتم مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: باید تدبیری برای نظارت و جلوگیری از قاچاق سوخت اتخاذ شود و بی شک در کشور ما با این همه ظرفیت امکان ندارد راهکاری در این زمینه وجود نداشته باشد.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور تاکید کرد: ضروری است وزارت نفت پیشقدم شده و دستگاه‌های دیگر را برای جلوگیری از قاچاق سوخت با خود همراه کند؛ چراکه قابل تحمل نیست سرمایه ممکلت از کشور خارج شود.

وی با انتقاد از عدم وجود سامانه جامع و یکپارچه ملی در صنعت نفت، در بیان هشتمین نکته «شفاف سازی منابع و مصارف و ثبت حساب‌های بانکی و گردش مالی وجوه ریالی و ارزی» را به عنوان راهکاری موثر مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: شفافیت و نظارت در بخش‌هایی که گردش مالی زیادی دارد امری ضروری و عاملی بازدارنده در وقوع تخلف، جرم و سوءجریان است.

نهمین نکته رئیس سازمان بازرسی کل کشور در این نشست «لزوم تسریع در حسابرسی فازهای پارس جنوبی» بود. دکتر خدائیان در تبیین این نکته به هفت قرارداد و پروژه ناتمام اشاره کرد که برای آن‌ها تاکنون 35 میلیارد دلار هزینه ولی هنوز تکمیل نگردیده است لذا خواستار توجه به این مقوله شد.

«ضرورت انبارگردانی پارس جنوبی» دهمین توصیه رئیس عالی ترین نهاد نظارتی کشور به مدیران نفتی بود. دکتر خدائیان در این رابطه به بخشی از گزارش بازرسی بازرسان سازمان بازرسی از پارس جنوبی اشاره کرد و با تاکید بر تعیین تکلیف سریع اقلام مازاد انبارها، افزود: در انبارهای پارس جنوبی میلیاردها دلار اقلام در حال خاک خوردن است که برای واردات آن‌ها باید تحریم‌ها دور زده شود.

این مسئول عالی قضایی با تقدیر از اقدام دولت سیزدهم برای «جمع آوری و خاموشی مشعل‌های گازی» که آسیب‌های زیست محیطی را به همراه دارد، در عین حال تلاش بیشتر برای این موضوع را به عنوان یازدهمین نکته مورد تاکید قرار داد.

«فقدان شفافیت لازم در رابطه با مصارف ارزهای ناشی از صادارت محصولات پتروشیمی» دوازدهمین نکته‌ای بود که از سوی دکتر خدائیان اشاره شد. وی با طرح این پرسش از وزیر نفت که آیا واقعا در صادرات همه ارزها وارد می‌شود یا در کارگزاری‌های خارج از کشور رسوب می‌کند، بر تمرکز و حساسیت بیشتر بر این موضوع تاکید کرد و گفت: باید در این زمینه نظارتی بر شرکت‌ها و کارگزاری‌ها وصرافی‌ها وجود داشته باشد تا سوءاستفاده‌ای صورت نگیرد.

سیزدهمین نکته رئیس سازمان بازرسی «نظارت بیشتر وزارت نفت بر پرونده‌های حقوقی و اختلافی با پیمانکاران» بود. وی تصریح کرد: با توجه به مبالغ بالای این پرونده‌ها حتما باید نظارت بیشتری در این حوزه اعمال شود تا امکان تبانی کاهش پیدا کند.

دکتر خدائیان در بیان نکته چهادرهم خواستار «تقویت بخش حقوقی وزارت نفت و آسیب شناسی پرونده‌ها» شد.

«ایجاد خطوط انتقال نفت و گاز» ضرورت دیگری بود که مورد تاکید رئیس سازمان بازرسی کل کشور به عنوان پانزدهمین نکته قرار گرفت. وی افزود: متاسفانه در این حوزه بیشتر از نفتکش‌ها استفاده شده است که هزینه‌های بالایی را به دنبال دارد که در این رابطه ایجاد خطوط انتقال باید مورد توجه قرار گیرد.

«نظارت بیشتر بر صرف بودجه و اعتبارات مسئولیت اجتماعی وزارت نفت» یکی از توصیه‌های مهم رئیس سازمان بازرسی و شانزدهمین نکته خطاب به وزیر نفت بود.

دکتر خدائیان افزود: مطابق بررسی‌های بازرسان سازمان بازرسی، در پارس جنوبی از اعتبارات مسئولیت اجتماعی به خوبی استفاده نمی‌شود و لازم است ضمن تهیه دستورالعمل بر نحوه هزینه اعتبارات مسئولیت اجتماعی و چگونگی هزینه آن نظارت موثر به عمل آید.

«وصول مطالبات وزارت نفت بابت سوخت صنایع» هفدهمین نکته‌ای بود که این مسئول عالی قضایی به آن اشاره کرد و در عین حال از ورود سازمان بازرسی برای بررسی بیشتر و تحقق وصول مبالغ وزارت نفت خبر داد.

«توجه به سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز» توصیه هجدهم رئیس سازمان بازرسی کل کشور به مدیران نفتی بود. وی در این زمینه اظهار کرد: اقدامات خوبی در حوزه سرمایه گذاری نفت و گاز در حال انجام است که ضروری است ضمن حمایت از بخش خصوصی، آن‌ها را به میدان بیاوریم.

دکتر خدائیان در بیان نوزدهمین نکته گریزی به «قیمت گذاری محصولات پتروشیمی» زد و خواستار نظارت بیشتر در این زمینه شد.

بیستمین و آخرین توصیه رئیس سازمان بازرسی در این نشست «تشکیل کارگروهی مشترک به منظور نظارت بر اجرای قانون اصلاح مصرف انرژی» بود.

وی یادآور شد: قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی آیین نامه‌های متفاوتی دارد که اگر به خوبی اجرا شود بخشی از قانون هوای پاک هم اجرایی می‌گردد لذا می‌توان با تشکیل کارگروهی متشکل از مدیران نفتی و یکی از قضات سازمان بازرسی و بازرسان، نظارت بر اجرای این قانون را با استفاده از ظرفیت همه دستگاه‌ها عملیاتی کرد.

دکتر خدائیان با بیان اینکه هدف سازمان بازرسی کل کشور کمک به دولت مردمی است، افزود: کار این سازمان مچ گیری نیست بلکه در دوره تحول و تعالی توجه به مقوله پیشگیری و تذکر به موقع مورد تاکید و توجه قرار داد.

بنابراین گزارش جواد اوجی وزیر نفت هم در این نشست گزارشی از عملکرد این وزارتخانه و چالش‌های پیش روی آن ارائه کرد و با اشاره به عبور از زمستان کم سابقه در سال جاری، بر این نکته تاکید کرد که با تلاش های صورت گرفته تامین بخش گاز مربوط به حوزه خانگی، تجاری و صد نیروگاه در کشور، با کمترین دغدغه انجام شد.

وی با بیان اینکه انجام تکالیف بودجه‌ای در وزارت نفت مورد تاکید قرار گرفته است، تصریح کرد: بر این اساس توانستیم به بیش از ٨٢ درصد تکالیف بودجه ای عمل کنیم.

وزیر نفت به فعال سازی پروژه‌های نیمه کاره اشاره کرد و گفت: در راستای امنیت انرژی و با برنامه ریزی انجام شده، پروژه های نیمه کاره اولویت بندی شد تا از ظرفیت آن‌ها استفاده کنیم.

اوجی کیفی سازی پالایشگاه‌ها را اقدام دیگر وزارت نفت دانست و تصریح کرد: با توجه به دغدغه سازمان بازرسی در بحث هوای پاک، تلاش کردیم طرح های کیفی سازی را با جدیت دنبال کنیم.

وزیر نفت در ادامه بر این نکته تاکید کرد که سازمان بازرسی کل کشور از جمله دستگاه‌های نظارتی است که گزارش های تخصصی و کارشناسی ارسال می‌کند و این مکاتبات به نفع جامعه است، لذا ما خود را مکلف می‌کنیم تا در راستای رفع دغدغه سازمان، در کمترین زمان به آن‌ها پاسخ دهیم.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به شرکت‌های دانش بنیان در این وزارتخانه، گفت: در همین راستا از ظرفیت ٥٠٠ شرکت دانش بنیان استفاده شد.

گفتنی است؛ در ادامه برخی از مدیران وزارت نفت از جمله فلاحتیان معاون برنامه ریزی این وزارتخانه و چگینی مدیرعامل شرکت ملی گاز، گزارشی از اقدامات صورت گرفته ارائه دادند.

در این نشست احمد رحمانیان قائم مقام، مصطفی علی اصغرپور معاون امور اقتصادی، موسی مویدی بازرس کل امور نفت و بازرسان حوزه نفت، گاز و پتروشیمی سازمان بازرسی کل کشور هم حضور داشتند.

انتهای پیام/

کلمات کلیدی
یاسر فاتحی فشتمی
تهیه کننده:

یاسر فاتحی فشتمی